GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ
Gastronomi yiyecek ve içeceklerin tarihsel gelişim sürecinden başlayarak tüm özelliklerinin geliştirilmesiyle günümüz şartlarına uyarlanmasını kapsayan bir bilim dalıdır. Kültür ile yemek arasındaki ilişkiyi inceleyen bir disiplin olan Gastronomi, hem bir bilim, hem de bir sanat dalıdır. Bu nedenle geleceğin gastronomi uzmanlarına, gıda bilimleri, gıda teknolojileri, gıda hijyeni gibi temel bilimsel öğretilerin yanı sıra mutfağın sosyal, kültürel ve sanatsal yönünün de özümsetilmesi gerekmektedir. Geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Anadolu topraklarında zengin yiyecek ve içecek kültürüne sahip Türk Mutfağı gastronomi bilimi içerisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu kapsamda Türk mutfağındaki yöresel yemekleri gastronomi kapsamında öne çıkartmak ve uluslararası bir farkındalık yaratmak önemlidir. Amacımız yerel, ulusal ve dünya mutfak kültürlerine hakim, gerek akademik gerekse uygulama anlamında bilinçli, eğitimli, motivasyonu yüksek gastronom ve yönetici adayları yetiştirmektir. Ayrıca 6+2 eğitim modeli ile öğrenciler en az 140 iş günü eğitimlerini ilgili sektörde almaktadırlar. Bu uygulama sayesinde öğrenciler, mezun olmadan tecrübe kazandırarak sektöre bir adım önde başlamalarının sağlanması hedeflenmektedir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Toros Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde 2021-2022 eğitim öğretim yılında ilk öğrencilerini kabul ederek çalışmalarına başlamıştır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, SÖZEL puanı ile öğrenci kabul etmektedir. Tam burslu ve yarı burslu kontenjanları bulunmaktadır. Dört yıllık lisans eğitimi veren bölümün eğitim dili Türkçedir. Bölümün akademik kadrosunda alanında deneyimli Profesör, Doktor Öğretim Üyesi ve Öğretim Görevlileri bulunmaktadır.