ESASLAR
TOROS ÜNİVERSİTESİ LİSANS ÖĞRENCİLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA DESTEĞİ ESASLARI
Amaç ve kapsam
MADDE 1 - (1) Lisans Öğrencileri Bilimsel Araştırma Desteği, Toros Üniversitesi’nde öğrenim gören lisans öğrencilerini akademik araştırma faaliyetlerine özendirmek ve bilimsel araştırma süreçleri içerisinde yer almaya teşvik etmek amacıyla oluşturulmuş bir proje destek türüdür. Lisans öğrencilerinin öğretim elemanlarının danışmanlığında oluşturdukları proje takımlarıyla başvuru yapabilecekleri bu destek ile öğrencilerin bilimsel süreçlerde yer alabilme becerilerinin geliştirilmesi amaçlanır.
(2) Bu esaslar ile Toros Üniversitesi Lisans Öğrencileri Bilimsel Araştırma Desteği (TORLAD) ödeneği kullanılarak yürütülen araştırma projelerinin değerlendirilme, uygulama ve izleme süreçlerine ilişkin usul ve esasları belirlenmiştir.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 2 - (1) Bu esaslarda geçen bazı kavram ve kısaltmalar aşağıda belirtilmiştir:
(a) Araştırıcı: Proje Takımı içinde projeyi yürütmekten sorumlu Toros Üniversitesi lisans ve önlisans öğrencisini,
(b) Koordinatör: TORLAD projelerini koordine etmek üzere Toros Üniversitesi Toros Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyon Başkanını,
(c) Proje Danışmanı: TORLAD projelerinde araştırmacı olarak çalışan öğrencilere, projelerin bilimsel çalışmalarının yönetilmesi, projeye sağlanan mali desteğin kurallara göre kullanımı ve süreçlerin Toros Üniversitesi’nin ilgili kurallarına göre takibi konularında danışmanlık yapan Toros Üniversitesi öğretim elemanını (öğretim üyesi, öğretim görevlisi, yarı zamanlı öğretim görevlisi ve araştırma görevlileri),
(ç) Proje Takımı: TORLAD projesinde araştırmacı olarak çalışacak Toros Üniversitesi lisans öğrencisi/öğrencileri ve Proje Danışmanı öğretim üyeleri/elemanlarının bir araya geldiği araştırma ekibini,
(d) TORLAD: Toros Üniversitesi Lisans Öğrencileri Bilimsel Araştırma Desteğini,
(e) TORLAD Ofisi: Toros Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAP)’nde oluşturulan destek ofisini
ifade eder.
Proje çağrısı, başvuru ve kabul koşulları
MADDE 3 - (1) TORLAD destekleri her yıl Üniversite Yönetim Kurulu tarafından onaylanır ve web sitesinde duyurulur. Başvuru yıl içerisinde Proje Danışmanı tarafından BAP’ a başvuru yapılır.
(2) Başvurunun yapıldığı tarihte mezuniyetine bir yarıyıl kalmış öğrenciler Proje Takımında yer alabilirler.
(3) Proje Danışmanı tarafından oluşturulan Proje Takımı, yıl içinde en fazla bir başvuruda bulunabilir.
(4) Araştırıcı, bir yıl içinde birden fazla Proje Takımında yer alamaz. Ancak Proje Danışmanı bir yıl içinde en fazla üç Proje Takımına danışmanlık yapabilir.
(5) Başvurularda, TORLAD web sitesinde yer alan “TORLAD Başvuru Formu” kullanılır ve TORLAD Ofisi’ne teslim edilir.
(6) Proje, Etik Kurul onayını gerektiriyorsa proje başvuru formuna Etik Kurul onay belgesinin de eklenmesi gereklidir.
(7) Projenin uygulanabilmesi için gerekli olan izinler, proje başvurusu yapılmadan önce alınmalı ve başvuru belgelerine eklenmelidir.
(8) TORLAD kapsamındaki projeler en fazla 1 yıl sürebilir.
Değerlendirme komisyonu, değerlendirme süreci ve ölçütleri
MADDE 4 - (1) TORLAD kapsamındaki projelerin değerlendirilmesi için koordinatör başkanlığında, Toros Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Uygulama Esaslarının 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına göre belirlenen komisyon üyeleri arasından Rektör tarafından 3 yıl süre ile görevlendirilen üç (3) kişilik bir Değerlendirme Komisyonu oluşturulur.
(2) Şekil yönünden herhangi bir eksikliği olmayan başvurular koordinatörün ön kontrolünden geçtikten sonra Değerlendirme Komisyonuna sunulur.
(3) Değerlendirme Komisyonu, TORLAD proje başvurularını aşağıdaki ölçütleri göz önünde bulundurarak değerlendirir:
(a) Projelerin Toros Üniversitesi kurumsal stratejisine, Ar-Ge Politikası, ilkelerine ve araştırma önceliklerine uygunluğu,
(b) Proje konusunun ve amaçlarının niteliği,
(c) Teklif edilen projenin, Proje Takımında yer alan öğrencilerin akademik geleceklerine katkı sunma yeterliliği,
(ç) Önerilen proje süreçlerinin öğrencilerin bilimsel süreç becerilerini ve yeterliliklerini artırma kapasitesi,
(d) Araştırmacı öğrencilerin projeye katkı sağlayabilme potansiyeli,
(e) Projenin amacının, yönteminin ve hedeflediği çıktıların açıkça tanımlanmış olması,
(f) Proje bütçesinin, proje konusuna bağlı olarak ayrıntılı bir şekilde gerekçelendirilmiş olması,
(g) Proje takviminin ön görülen çalışmaya göre kurgulanabilmiş olması,
(4) Değerlendirme Komisyonu, Proje Takımlarından proje önerilerini sunmalarını isteyebilir.
(5) Komisyon değerlendirmesinden sonra desteklenmesi yönünde karar verilen proje başvuruları Koordinatörün görüşleri doğrultusunda Rektörlük makamının onayına sunulur.
Ödeneklerin kullanımı ve mali hususlar
MADDE 5 - (1) TORLAD kapsamındaki projelerin alabilecekleri bütçe miktarı Üniversite Yönetim Kurulu’ nun önerisi ile Mütevelli Heyet Başkanlığı tarafından onaylanır ve TORLAD web sitesinde duyurulur.
(2) Ödeneklerin kullanımına ilişkin süreçlerde yetkili ve sorumlu kişi Proje Danışmanıdır.
(3) TORLAD bütçesinde yer alabilecek kalemler seyahat, sarf malzemesi, makine/teçhizat ve yazılım alımlarıdır. Doğrudan proje içeriği ile ilgili olmayan genel harcama kalemleri TORLAD bütçesinden karşılanamaz.
(4) Proje için istenen teçhizat, yazılım ve donanımlar için proforma faturalar başvuru formuna eklenmelidir. Proje kapsamında alınan her türlü teçhizat, yazılım ve donanım Üniversitenin demirbaş listesine kaydedilir. Benzer şekilde proje kapsamında alınan kitaplar, Üniversite Kütüphanesi’ne kaydedilir.
(5) Yabancı para birimleri üzerinden alınması gereken hizmet ve malzeme alımları bütçe başvurusunda özellikle bildirilir. Kur farkından etkilenebilecek bu kalemlerin toplam tutarının, başvurudaki miktarın %10 fazlasına kadar çıkmasına, ek izne ihtiyaç duyulmadan müsaade edilir, %50 fazlasına kadar olan artışlara Koordinatörün önerisi ile Rektör onayıyla müsaade edilir.
(6) TORLAD kapsamında yürütülen veya sonuçlandırılmış olan projelerin katkılarını içeren herhangi bir sunum, yarışmaya katılım veya yayın (makale, bildiri, kitap, tez, vb.) yapılması hâlinde, çalışmanın Toros Üniversitesi Lisans Öğrencileri Bilimsel Araştırma Desteği ile gerçekleştirildiğinin belirtilmesi gerekir.
Projelerin yürütülmesi, izlenmesi ve sonuçlandırılması
MADDE 6 - (1) Projelerin bilimsel olarak yönetimi ve bütçe harcamaları Proje Danışmanın sorumluluğundadır. Proje kapsımdan talep edilen mal ve hizmetler ile ilişkin başvurular TORLAD Ofisine yapılır.
(2) Projelerde yapılacak satın alımlar İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığının bilgisi ve koordinasyonu ile gerçekleştirilir. Gerçekleştirilen işlemler konusunda her bir Proje bazında TORLAD Ofisine bilgilendirme yapılır.
(3) Proje süreçleri ile ilgili yazışmalar Koordinatör bilgisi dâhilinde TORLAD Ofisi tarafından yapılır.
(4) Proje tamamlandığında “Proje Sonuç Raporu” hazırlanarak TORLAD Ofisi’ne teslim edilir.
(5) Değerlendirme Komisyonu, Proje Sonuç Raporunu bu esasların 4’üncü maddesinde belirtilen ölçütler ve “Proje Başvuru Formu” nda yer alan hususları önünde bulundurarak değerlendirir ve onaylar.
Genel ve çeşitli hükümler
MADDE 7 - (1) Özel nedenlerle onaylandığı tarihten sonraki 4 ay içerisinde başlatılamayan projeler gerekçeli olarak bildirilir. Koordinatör veya Değerlendirme Komisyonu gerekli gördüğü değişiklikler ile birlikte proje başlangıcı 12 aya kadar ertelenebilir veya başvuru iptal edilir.
(2) Proje Danışmanı tarafından yapılan TORLAD Projelerine ilişkin değişiklik ve güncelleme talepleri, Değerlendirme Komisyonun onayından sonra kesinleşir.
Yürürlük
MADDE 8 - (1) Bu esaslar Üniversite Senatosunun kabulü ve Mütevelli Heyet Başkanlığının onayı ile yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 9 - (1) Bu esasları Toros Üniversitesi Rektörü yürütür.
Esasların Kabul Edildiği Senato Kararının Tarih Sayısı |
|
25/02/2020 |
04/12 |
Esaslarda Değişiklik Yapılan Senato Kararının Tarih Sayısı |
|
22/11/2022 |
11/63 |