HAKKINDA
HAKKINDA
Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu bünyesinde kurulan Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında faaliyetine başlamıştır. 2020-2021 eğitim-öğretim yılı itibariyle Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde diyetisyen adaylarını yetiştirmeye devam eden bölümümüz 4 yıllık eğitim veren bir lisans programıdır.
Çağımızda Beslenme ve Diyetetik alanı, moleküler biyoloji, genetik ve temel bilim alanlarındaki teknolojik ve bilimsel gelişmeler paralelinde hızla gelişmektedir. Dünyada ve ülkemizde yetersiz ve dengesiz beslenmenin yarattığı sağlık sorunları ile mücadelenin önemi artmıştır. Çağın en önemli sağlık sorunlarından olan obezite, kalp damar hastalıkları, diyabet, kanser ve birçok hastalıkla mücadelede diyetisyenler önemli rol oynamaktadır. Beslenme ve Diyetetik Bölümleri dünyadaki akademik ve teknolojik gelişmelerin ışığında, diğer sağlık ve temel akademik birimler ile disiplinler arası işbirliği içerisinde eğitim ve hizmet vermektedir.
Beslenme ve Diyetetik bölüm misyonu, alanında mesleki kurumsal bilgi ve yeterli donanıma sahip, güncel araştırma, teknoloji ve yeniliklere açık, edindiği bilgi ve becerileri bireysel ve toplumsal alana uygulayabilen, etik değerlere saygılı, farklı meslek grupları ile ekip çalışmalarında uyumlu, iletişim becerisi yüksek öğrenciler yetiştirmektir.
Misyon
Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nün eğitim-öğretim amacı, alanına yönelik bilgi, beceri ve mesleki tutumlarla donatılmış, beslenme ve sağlık alanında bireysel ve toplumsal problemleri analiz ederek bilimsel çözümler getiren, alanında güncel bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip eden ve uygulayan, birlikte çalıştığı uzmanlara, bireylere ve topluma yön gösteren, etik değeri özümsemiş, atılımcı, yenilikçi ve araştırmacı diyetisyenler yetiştirmektir.
Eğitim-Öğretim Amaçları
Bu amaca yönelik olarak Beslenme ve Diyetetik lisans eğitiminin hedefleri aşağıdaki şekildedir.
- Diyetisyenlik mesleğini seçmek isteyen öğrencilere kanıta dayalı bilimsel bir temel sağlamak, araştırma yeteneklerini geliştirmek,
- Öğrencilerin beslenme ve diyetetik alanında mezuniyet sonrası araştırma ve eğitimleri için uygun programlar geliştirmek,
- Yapılan araştırmaları takip etme ve araştırma yapabilmeleri için laboratuvar becerisi ve bilgisini kazandırmak
- Sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe, mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilen diyetisyenler yetiştirmek
- Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip öğrenciler yetiştirmek
- Bölüm öğrencilerine beslenme, besin araştırmaları, hastane, beslenme ve diyet servisleri, ticari yiyecek-içecek servisleri, halk sağlığı ve toplumun yeterli ve dengeli beslenmesi konularında eğitim ve sorumluluk kazandırmak
- Öğrencileri toplumun beslenme sorunlarının saptanması ve çözüm önerileri geliştirebilmeleri konusunda bilinçlendirmek, beslenme ve sağlık anlayışını geliştirmektir.