STAJ BİLGİLERİ
Beslenme ve Diyetetik, sağlık ve beslenme konularına odaklanan teorik ve uygulamalı eğitim veren bir lisans programıdır. Müfredatta, öğrencilerin mezuniyet sonrası mesleki çalışma koşullarına hazırlanması ve gerçekçi koşullarda çalışma deneyimi kazanmalarını sağlamak amacıyla 5 adet zorunlu staj dersi ve 1 adet mesleki uygulama dersi (intörn) yer almaktadır. Öğrenciler, stajlarını bir diyetisyen gözetiminde, yurt içi ve yurt dışı kurum ve kuruluşlarda; kamu, üniversite veya özel hastaneler, özel klinikler, diğer kamu-kurum ve kuruluşları (huzurevleri, çocuk esirgeme kurumları, halk sağlığı, il sağlık müdürlüğü), diyaliz merkezleri, beslenme eğitim ve danışma merkezleri, spor merkezleri, yaşlı bakım merkezleri, fabrikalar, toplum sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezlerinde yapabilmektedir. Öğrenciler tarafından altıncı (6.) yarıyıl sonunda ve yedinci (7) ile sekizinci (8). yarıyılda müfredat programında yer alan derslerde yapılacak olan staj çalışmalarının yürütülmesi ve değerlendirilmesi Beslenme ve Diyetetik Staj İlkeleri esas alınarak düzenlenmektedir.
Zorunlu Staj ve Mesleki Uygulama Dersleri:
Dış Kurum Yaz Stajı: 6. yarıyılın sonunda yaz döneminde 30 iş gününü kapsayan BDY 324 Dış Kurum Yaz Stajını tüm öğrencilerin alması zorunlu olup stajlar; öğrencilerin teorik ve laboratuvar derslerinde kazandıkları bilgi ve beceriyi gerçek çalışma alanına uygulayabilmelerine olanak sağlamak amacıyla Bölüm Başkanlığı’nın uygun gördüğü sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılmaktadır.
Staj Dersleri: Müfredatın 7. yarıyılında yer alan BDY 407-Klinik Beslenme Erişkin, BDY 403-Klinik Beslenme Çocuk, BDY 405-Toplum Sağlığında Beslenme ve BDY 409-Toplu Beslenme Sistemleri Stajları anlaşma yapılan hastanelerde sorumlu diyetisyen ve öğretim elemanlarının gözetiminde zorunlu olup 70 iş günü olarak yapılmaktadır.
Mesleki Uygulama Dersi (İntörn): Müfredatın 8. yarıyılında haftalık 36 saat ve yarıyılda 70 işgününü içerecek şekilde hastanelerde BDY 410-Mesleki Uygulama Dersi (İntörn) yürütülmektedir. Bu dönemde; öğrenciler 7. yarıyılda aldıkları staj derslerinde edindikleri bilgiler ışığında, mezun olduktan sonra ilgi duydukları alanı (Çocuk, Erişkin, Toplum Sağlığı ve Toplu Beslenme) belirleyerek bölüm staj koordinatörlüğünün onayı ile intörnlük yapmaktadırlar. İntörnlük sürecinde öğrenci, teorik bilgi ve becerileri ile mezun olabilme koşullarını sağlamış olmakla birlikte bu süreçte öğrenciye mezuniyet sonrasında mesleki yetkinliğin ve karar verme sorumluluğunun kazandırılması amaçlanmaktadır. İntörn uygulaması ile öğrenciler mezun olmadan önce Klinik Karar Verme Deneyimine sahip olmaktadırlar.
Staj sürecinizde takip etmeniz gereken tüm adımlar staj iş akış şemasında verilmiştir. Daha fazla bilgi için üniversitemiz staj yönergesini ve bölümümüz staj usul ve esaslarını inceleyiniz.