PROGRAM HAKKINDA
Toros Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümüne Bağlı Optisyenlik Programı 2014-2015 eğitim öğretim yılında kurulmuş olup, ilk mezunlarını 2016 yılında vermiştir. Programının eğitim süresi 2 yıldır ve eğitim dili Türkçe'dir. Programın puan türü TYT'dir.
Optisyen, göz hastalıkları uzmanı tarafından refraksiyon (kırma) kusuru tespit edilen hastaların reçetelerine göre, hastanın yüz hatlarına uygun çerçeve modelini seçmesine yardımcı olan ve kullanması gerekli olan optik camların seçilen çerçeveye montajını sağlayan, kontakt ve kozmetik lens konularında da uzman olan sağlık personelidir. Optisyenlik mesleği bu yönleri ile koruyucu göz sağlığında önemli bir yere sahiptir.
Optisyenlik programında, Türk Dili ve Edebiyatı I-II, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I-II, Yabancı Dil I-II (İngilizce I-II), gibi ortak derslere ek olarak; Fizik, Matematik, Tıbbi Terminoloji, Bilgisayar, Optik, Gözün anatomisi ve Fizyolojisi, Optisyenlik I-II-III, Optisyenlikte Meslek Etiği, Optisyenlik Malzeme Bilgisi ve Teknikleri, Maliyet Muhasebesi Kontakt Lensler, Göz Hastalıkları ve Girişimcilik I-II gibi dersler okutulmaktadır. Program 4 yarıyıldır ve 3+1 eğitim modeli uygulanmaktadır. 3+1 eğitim modelinde 3 yarıyıl teorik ve uygulamalı dersler yer almakta olup son yarıyılda ise mesleki uygulama dersi olan iş yeri uygulamalı eğitim verilmektedir.
İşinde bilgili, pratik ve kalifiye bireylerin yetiştirilmesi Toros Üniversitesi olarak bizim görevlerimiz arasındadır. Kendi alanlarında başarılı hocalarımız, öğrencilerimize gerek teori gerekse uygulama da gereken tüm bilgiyi ayrıntılı olarak aktarmaktadır. Uygulamalı derslerin verildiği laboratuvar koşullarımızın yeterli donanıma sahip olması nedeniyle öğrencilerimiz okulumuzda kazanmış olduğu beceri ve deneyimlerini son yarıyılda iş yeri uygulama eğitiminde geliştirmektedir. Böylece mezun öğrencilerimiz yeterli donanıma sahip olarak mezun olmaktadır.
Programın Amacı: Temel gözlükçülük bilgisine sahip, optisyenlik ile ilgili sistemlerin işleyişini bilen, uygulayabilen, yönetimini planlayabilen, göz anatomisi ve fizyolojisini bilen, optik aletleri tanıyıp kullanabilen, çerçeve-cam seçimi ve montajını reçete verilerine uygun yapabilen, işletmenin maliyet hesaplarını ve iş programlarını yapabilen, ürünü pazarlayabilen, girişimci ve kendini yenileyebilen, mesleği ile ilgili çevresel, toplumsal ve etik problemleri bunlarla ilgili sorumluluklarını bilen gözlükçülük alanında çalışacak ana elemanları yetiştirmektir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Optisyenlik Programı mezunları, “Optisyen” unvanı ile kendilerine ait optik mağazası açabilir ya da şahıslara ait optik mağazalarında sorumlu Mesul Müdür olarak çalışabilirler. Bunun yanı sıra gözlük camı ve çerçevesi imal eden ya da bunları ithal eden firma ya da fabrikalarda çalışabilirler.
Dikey Geçiş Yapılabilen Bölümler: Fizik, Fizik Mühendisliği, Optik ve Akustik Mühendisliği