AMELİYATHANE HİZMETLERİ
2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminde açılarak akademik faaliyetlerine başlayan Ameliyathane Hizmetleri Programı 2 yıllık bir ön lisans programıdır. Hızla artan sağlık personeli ihtiyacı göz önünde tutularak ameliyathanede kullanılan tüm cerrahi malzemelerin hazırlanmasını ve ameliyat sırasında kullanılmasını sağlayabilecek, bütün ameliyat ekiplerinde doğrudan yer alabilecek, cerraha ve ameliyathane hemşiresine ameliyat sırasında asistan sağlayabilecek, bu alanda ihtiyaç duyulan tecrübeli yardımcı cerrahi sağlık personeli yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Eğitimin esası öğrencilerin ameliyathanedeki tüm cerrahi malzemeleri tanıyabilecek, yardımcı personel olarak kullanabilecek ve ameliyatlarda kullanılan tüm ileri teknoloji sahibi malzemeleri ameliyata hazırlayarak kullanımına yardımcı olabilecek birer personel olarak eğitilmelerine dayanmaktadır.
Ameliyathane Hizmetleri Programında Türk Dili ve Edebiyatı I ve II, Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi I ve II, İngilizce I ve II gibi ortak derslerin yanı sıra tüm sağlık programlarında bulunan Tıbbi Deontoloji, Tıbbi Terminoloji, Anatomi, Fizyoloji, Farmakoloji ve İlaç Uygulamaları, Biyokimya, İlkyardım gibi temel dersler ve ameliyathaneye özgü Sterilizasyon esasları ve yöntemleri, Temel Sağlık Girişimleri ve Teknikleri, Cerrahi Hastalıklar I ve II gibi teorik ve uygulaması olan dersler bulunmakta. Bunların yanı sıra 3 ders dönemi verilen teorik derslerin 4. dönemde verilen hastane uygulamalı mesleki uygulama dersi ile uygulamalı olarak da pekiştirilmesi sağlanmaktadır.
Mesleki uygulama dersi için tüm kamu hastaneleri ve özel sektördeki çok sayıda hastane ile işbirliğimiz bulunmakta ve mesleki uygulama dersi bu kurumlarda program sorumlularının kontrolü ve desteği ile sürdürülmektedir.
Programın amacı; her geçen gün ihtiyacın arttığı dinamik bir sektör olan Sağlık sektörüne yönelik, bilgi ve becerileri gelişmiş ve alanında yetişmiş personel ihtiyacını karşılamaktır.
Ayrıca bu programda; ameliyathane teknikerliği konusunda yasal mevzuatı takip eden ve yorumlayan, mesleki etik kurallara uygun davranan, cerrahi operasyonların en önemli kuralı olan sterilizasyon yöntemleri ve asepsinin tüm kurallarını bilen ve gelişmeleri takip ederek uyum sağlayabilen, ameliyathane teknikerliği konusunda gündemdeki olaylara duyarlı ve gelişmeleri izleyen bireyler yetiştirmek, hedeflerimiz arasındadır.
Kariyer olanakları; ameliyathane Hizmetleri Programı öğrencileri, eğitim süresi sırasında İlk ve Acil Yardım, Anestezi, Diyaliz, Tıbbi Görüntüleme Teknikerliği, Tıbbi Laboratuvar Teknikerliği, Fizyoterapi, Optisyenlik gibi programlarda Çift Anadal Programı dahilinde(ÇAP) 2 bölüme ait diploma akarak mezun olabilmekte ve Dikey Geçiş Sınavı( DGS) ile Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri ile Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümlerinde lisans eğitimi almaya hak kazanarak lisans bölümü mezunu olabilirler. Ameliyathane teknikeri ünvanı ile özel hastaneler ve kamu hastanelerinde ameliyathanelerde çalışabilir ya da sterilizasyon ünitelerinde sterilizasyon ünitesi çalışanı ve sorumlusu olabilirler.