YABANCI DİLLER BÖLÜMÜ SEVİYE GRUPLARI VE MODÜLER SİSTEM
Modüler Sistem
Modüler sistem, birbirini takip eden kurlardan oluşan, sınavlar ile pekiştirilerek başarıya ulaştıkça ilerlemenin gözlemlendiği bir sistemdir. Başarısızlık durumunda ilerleme sağlanamaz, öğrenci başarısız olduğu kuru veya programı tekrarlar. Programımızda 4 modül/kur ve akademik yıl boyunca başarısız olanlar için Yaz Okulu modülü vardır. Her modül 8 hafta sürer. İlk iki modül Genel İngilizceye 3.ve 4. modüller Akademik İngilizceye ayrılmıştır. 4. Modül aynı zamanda pekiştirme ve geliştirme için ayrılmıştır. 5. modül başarısız olan öğrencilerin İngilizce seviyelerini geliştirmeleri ve TUPEX’e (yeterlik sınavı) hazırlanmaları için yapılan tekrar modülüdür.
Seviyeler
Beş seviye grubu vardır ve bu grupların isimleri seviyelerine göre yönetimimiz tarafından tasarlanmıştır. Bu gruplar; Brighton, Edinburgh, Peterborough, Addington ve tekrar grubu Richmond’dır. Öğrenciler, İngilizce yeterlilik düzeylerine göre bu gruplara yerleştirilirler. Bir modül sona erdiğinde, öğrencilerin seviyeleri buna göre ilerleyecektir. Seviyeler şunlardır: Temel (Temel Kullanıcı A1) (Temel Kullanıcı A2), (Ön Orta Seviye B1), Orta Seviye (Bağımsız Kullanıcı B1+), Üst Orta Seviye (Bağımsız Kullanıcı B2), İleri seviye (Yeterli Kullanıcı C1). Brighton grupları çoğunlukla hazırlık programının başlamasından 10 gün önce derslere başlarlar ve programın “0 Başlangıç” tabir edilen hiç İngilizce bilmeyenler grubu programını (A1) bu on günlük program içinde alırlar. Akademik takvimin (resmi bayram tatilleri gibi) elverişli olmadığı durumlarda program 10 gün önceden başlamaz fakat bir haftalık 26 saatlik eğitim ile A1 başlangıç programıyla başlar. “Brighton” ismi, “Beginner” yani başlangıç seviyesi ile çağrışım yapması istenerek “B” harfi ile başlatılmıştır. Brighton öğrencilerinin yeni başlayanlar olarak programı başlattıklarını gösteren büyük harf “B” ile başlar. “Edinburgh” öğrencileri, seviye belirleme sonuçlarına göre Brighton’dan daha fazla puan alan temel eğitim (Elementary) düzeyindeki öğrencilerdir. “Edinburgh” öğrencileri ‘’ E “ ile başlayarak bizlere bu öğrencilerin temel eğitim (Elementary) düzeyindeki öğrenciler olarak programa başladıklarını hatırlatmaktadır. Peterborough öğrencileri, seviye belirleme sınavı sonuçlarına göre Ön-Orta düzey (Pre-Intermediate) öğrencilerdir ve Peterborough’daki “P”, programın Ön-Orta düzey (Pre-Intermediate) olduğunu göstermektedir. Addington sınıfı Advanced öğrencilerden meydana gelir (A=Advanced) ve C1 seviyesindeki öğrencileri barındırır. C1 seviyesi, fakültede ileri düzeyde İngilizce gerektiren bölümler için Yabancı Diller Bölümü Hazırlık Programında bulunan bir seviye grubudur. C1 öğrencileri, kendileri için özel olarak hazırlanan TUPEX sınavı sonucuna göre 60 altı not aldıkları takdirde 1 yıl Hazırlık programına devam ederler. Sınıf ders saatleri seviyelere ve modüllere göre değişir. Alt seviyede olanlar üst seviyeye yetişebilmek için daha çok ders saatine sahiptirler. Örneğin, ilk iki modülde, Brighton grupları haftada 25 ders saati yaparak haftada 23 saat dersi olan Peterborough sınıfını yakalar. Tüm gruplar, ilk iki modül için Genel İngilizce ders programıişlerler. 3. ve 4. Modül ise Akademik İngilizceyi içerir. Hedefler Avrupa Ortak Dil Çerçevesi Referanslarına göre aşağıdaki şekilde verilir.
Brighton: A1- Başlangıç-Temel Kullanıcı
Bu grup başlangıç seviyesi ile başlar ve yoğun bir programla ikinci modülün sonuna kadar Ön Orta seviyeye (Pre-Intermediate) gelir. 26 saat ders sınıf içi öğretim saati, 2 öğrenim merkezi saati ve 1 online laboratuvar saatleri vardır. Program genellikle akademik yıl başlamadan 10 gün önce 50 saatlik fazla ders saati ile başlar.Öğrenciler, günlük bilinen konularda örneğin kendileri ve aileleri ile ilgili bilgiler, alışveriş, istihdam gibi basit konulardaki ana noktaları anlayabilirler. Basit ve gündelik konularda iletişim kurabilirler ve basit metinler yazabilirler.
Edinburgh: A2- Temel-Temel Kullanıcı
Bu grup temel seviyede başlar ve ikinci modülün sonuna kadar Ön Orta seviyeye (Pre-Intermediate) gelir. İlk iki modülde, öğrenciler bilinen bir alandaki açık ifadeleri anlar, bilinen konulardaki metinleri anlayabilirler. Basit ve günlük konuşma dilinde görüşlerini ve ihtiyaçlarını ifade edebilir basit metinler yazabilirler. İkinci modülün sonunda, B1-Bağımsız Kullanıcılar olurlar; iş, okul ve eğlence gibi bildik konularda makaleleri veya konuşmaları genel anlamda anlayabilirler. İngilizce konuşulan bir bölgeye seyahat ederken çoğu durumla başa çıkabilirler. Bilinen veya kişisel ilgi alanına giren konular üzerine basit metinler üretebilirler. Olayları, umutları, hırsları açıklayabilir ve görüş ve planlar için kısaca nedenler ve açıklamalar yapabilirler. Ayrıca konuşma ve dinleme düzeyinde anahtar kelimeleri kavrayabilirler.
Peterborough: B1- Ön Orta Seviye- Bağımsız Kullanıcı
Bu grup Ön Orta Seviye (B1)’den başlar ve ikinci modülün sonunda Orta Seviyeye (B1 +) gelir. İkinci modülün sonunda Peterborough
öğrencileri bildik veya kişisel ilgi alanına giren konular hakkında basit bir metin üretebilirler. Tasvir, hikâye ve süreç gibi paragraf yazım türlerini yazabilirler. Kendi deneyimlerini, olayları, isteklerini sebep-sonuç ilişkisi içerisinde ifade edebilirler.
Addington: C1 – İleri Seviye -Yeterli Kullanıcı
Bu gruptaki öğrenciler geniş yelpazedeki zorlu ve daha uzun metinleri anlayabilir ve tam anlamını kavrayabilirler. Fikirlerini ifade arama mimiklerine girmeden akıcı ve spontane şekilde ifadeedebilir. Dili sosyal, akademik ve profesyonel amaçlı olarak esnek ve etkin şekilde kullanabilir. Karmaşık konularda net, sağlam yapılı ve ayrıntılı metinler üretebilir ve şablonları, bağlaçları ve uyumlu öğeleri kontrollü şekilde kullanabilir.