MESLEKİ UYGULAMA EĞİTİMİ
Mesleki Uygulama Eğitimi Bilgileri
Üniversitemiz Senatosunun 17/07/2024 tarih ve 8/33 sayılı Senato Kararı ile kabul edilen Toros Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Mesleki Uygulama Eğitimi Esasları kapsamında öğrencilerin eğitimleri süresince teorik derslerinin yanı sıra mesleki beceri ve yeterlilik kazanımlarını sağlamak üzere 2024-2025 eğitim-öğretim yılının 7 inci (yedi) yarıyılında yer alan dersler ile 8 inci (sekiz) yarıyılında yer alan mesleki uygulama dersi gerçekçi koşullarda uygulanmaya başlanmıştır.
Öğrenciler staj için; Turizm İşletmesi veya Yatırımı belgesine sahip 4 ve 5 yıldızlı oteller ile birinci sınıf tatil köylerinin mutfakları, Turizm İşletmesi belgesine sahip l. sınıf restoran mutfakları, Turizm İşletmesi belgesine sahip yüzer tesislerin (kruvaziyer gemilerin) mutfakları, gastronomi tesisleri, Bölüm Staj Komisyonu tarafından kabul edilecek alakart menü servisi yapılan ve mutfağında en az 5 aşçı çalıştıran işletmeler ve üniversitenin ikili iş birliği sözleşmesi yaptığı yiyecek & içecek işletmeleri, kriterlerinden en az birini karşılayan, yurt içi veya yurt dışındaki iş yerlerini tercih edebilir.
Staj Dersleri: Müfredatın 7. yarıyılında yer alan haftalık 40 saat uygulama olmak üzere toplam 15 Ulusal kredili (30 AKTS) GMS401 Soğuk Mutfak Uygulamaları, GM403 Sıcak Mutfak Uygulamaları, GMS405 A La Carte Mutfak Uygulamaları, GMS407 Pastacılık Uygulamaları, GMS 409 Kahvaltı ve Brunch Uygulamaları dersleri anlaşma yapılan kuruluşlarda kurum mesleki uygulama yürütücüsü ve danışman öğretim elemanının gözetiminde zorunlu olup 14’er iş gününden toplam 70 iş günü olarak yapılmaktadır.
Mesleki Uygulama Dersi (Intörn): Müfredatın 8. yarıyılında haftalık 40 saat uygulama olmak üzere toplam 15 Ulusal kredili (30 AKTS) GMS402 Mesleki Uygulama dersi anlaşma yapılan kuruluşlarda kurum mesleki uygulama yürütücüsü ve danışman öğretim elemanının gözetiminde zorunlu olup 70 iş günü olarak yapılmaktadır.
Mesleki Uygulama Eğitimi Kayıt: Öğrenciler devam zorunluluğu olan en fazla 2 (İki) dersi ve başarısız olduğu devam zorunluluğu olmayan dersleri alarak Mesleki Uygulama Eğitimine Öğrenci Bilgi Sistemi (ÖBS) üzerinde kayıt yapar ve danışmanı tarafından onaylanır.
Devam ve Başarı Durumu: "Mesleki Uygulama Eğitimi’’ her bir yarıyıl için eğitim-öğretim devam zorunluluğu iş günü üzerinden %100’dür. Ancak öğrenciler; haklı ve geçerli mazereti ve/veya geçici süreler ile görevlendirmelerde; mazeretlerini belgelendirmelidirler. Staj danışmanı kararı ile mazeret/görevlendirmenin onaylanması halinde %10 iş gününü aşmayacak şekilde mazeretli/görevli sayılabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme: İlgili danışman öğretim elemanı tarafından rapor defterleri incelenerek her öğrenciye 100 puan üzerinden rapor puanı verilir. Ayrıca kurum mesleki uygulama yürütücüsü tarafından anket doldurulur ve doldurulan anketin değerlendirilmesi sonucunda her öğrenciye 100 puan üzerinden iş yeri değerlendirme puanı verilir. Rapor puanının %50’si ve iş yeri değerlendirme puanının %50’si alınarak elde edilen puan sınav notu olarak işlenir.
Mesleki uygulama eğitimi esasları ve formları aşağıdadır.
MESLEKİ UYGULAMA ESASLARI VE FORMLAR
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Uygulamalı Eğitim Esasları
7. Dönem Dersleri Çalışma Defteri
Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi