DERS MÜFREDATI
AKADEMİK DERS İÇERİĞİ
T.C. Toros Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Ders İçerikleri
BİRİNCİ YIL/Birinci Yarıyıl
TRK 101 TÜRK DİLİ I (2+0+0 Kredi: 2 AKTS:2)
Dünya Dil Gurupları, Türkçenin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri, Türkçenin Yayılma Alanları Noktalama İşaretleri, Yazım Kuralları Dilekçe Türkçenin ses özellikleri Türkçede ses olayları Yazılı ve sözlü anlatımın özellikleri; paragraf oluşturma ve paragraf türleri (giriş, gelişme, sonuç paragrafları); Düşünceyi geliştirme yolları (açıklama, tartışma, öyküleme, betimleme; tanımlama, örneklendirme, tanık gösterme, karşılaştırma vb. uygulamaları); Metin yapısı (metnin yapısal özellikleri, giriş-gelişmesonuç bölümleri); metinsellik özellikleri (bağlaşıklık, tutarlılık; amaçlılık, kabul edilebilirlik, durumsallık, bilgisellik, metinlerarasılık); Metin yazma (taslak oluşturma, yazma, düzeltme ve paylaşma); Metin yazma (bilgilendirici-açıklayıcı metin yazma; betimleyici metin yazma) Metin yazma (tartışmacı/ikna edici ve öyküleyici metin yazma)
INK 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Osmanlı İmparatorluğu'nun Dağılışı (XIX Yüyıl) . Tanzimat ve Islahat Fermanı, I. ve II. Meşrutiyet, Trablusgarp ve Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı, Mondros Ateşkes Antlaşması, Wilson İlkeleri, Paris Konferansı, M. Kemal'in Samsun'a çıkışı ve Anadolu'daki Durum, Amasya Genelgesi, Ulusal Kongreler, Mebusan Meclisi'nin Açılışı, TBMM'nin Kuruluşu ve İç İsyanlar, Teşkilat-ı Esasi Kanunu, Düzenli Ordunun Kuruluşu, I. İnönü, Kütahya - Eskişehir, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasındaki Antlaşmalar, Lozan Barış Antlaşması, Saltanatın Kaldırılması, Siyasi alanda yapılan devrimler, siyasi partiler ve çok partili siyasi hayata geçiş denemeleri, hukuk alanında yapılan devrimler, toplumsal yaşayışın düzenlenmesi, ekonomik alanda yapılan yenilikler, 1923-1938 Döneminde Türk dış politikası, Atatürk sonrası Türk dış politikası, Türk Devriminin İlkeleri: (Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Laiklik, Devrimcilik, Devletçilik, Milliyetçilik) . Bütünleyici İlkeler.
GMS 101 GASTRONOMİ BİLİMİNE GİRİŞ (4+0+0 Kredi:4 AKTS:4)
Gastronomi Bilimine Giriş dersinde, toplumların yeme-içme alışkanlıklarının tarihsel gelişimi ve mutfak kültürlerinin oluşumunda etkili olan faktörlerin kavratılması amaçlanmaktadır. Gastronomi kavramı ve tarihi ile ilgili temel konular hakkında bilgiler de ders boyunca öğrencilerle paylaşılmaktadır. Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler, mesleğe dair profesyonellik hakkında bilgi sahibi olarak, gastronomi tarihi hakkında temel bilgiye sahip olmaları amaçlanmaktadır. Ayrıca öğrenciler gastronomi ve diğer bilimler arasındaki ilişkiler ve gastronomide yeni trendler hakkında da bilgi sahibi olmaktadır. Gastronomiye genel bir giriş ve gastronomi ile ilgili kavramlara genel bir bakış ile başlayan ders; gastronomi tarihine giriş, dünden bugüne gastronominin tarihsel sürecini ortaya koymaktadır.
GMS 103 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ (2+2+0 Kredi:3 AKTS:3)
Bilişim teknolojileri; bilgisayar sistemleri; yazılım ve donanımla ilgili temel kavramlar; işletim sistemlerinin temelleri, güncel işletim sistemleri; dosya yönetimi; yardımcı programlar (üçüncü parti yazılımlar); kelime işlem programları; hesaplama/tablo/grafik programları; sunu programları; masaüstü yayıncılık; veri tabanı yönetim sistemleri; web tasarımı; eğitimde internet kullanımı; iletişim ve işbirliği teknolojileri; güvenli internet kullanımı.
GMS 105 FİNANSAL MATEMATİK (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Finansal piyasalar, faizin tanımı ve önemi, yıllık nominal faiz oranı ve efektif faiz oranı, basit faiz, bileşik faiz hesaplamaları, bileşik faiz uygulamaları, anüite hesaplamaları, finansal araçlar, borç amortismanı, tahvillerin değerlendirilmesi, hisse senetlerinin değerlendirilmesi, problemler ve çözümleri
GMS 107 ORGANİK TARIM (2+2+0 Kredi:3 AKTS:4)
Bu ders kapsamında organik tarım uygulamalarının amacı, prensipleri, dünyadaki ve ülkemizdeki yeri, iyi tarım uygulamaları, sürdürülebilir tarım, zararlılarla mücadele yöntemleri, gübreleme, organik ürünlerin üretim yöntemleri, işlenmesi ve ambalajlanması ve organik tarım sertifikasyonu hakkında bilgi verilecektir.
GMS 109 TEMEL MUTFAK BİLGİSİ (3+0+0 Kredi:3 AKTS:3)
Bu dersle Mutfak yerleşimine dair kriterler, mutfak kısımları, mutfak ekipmanlarının tanımlanması, mutfak araç ve gereçleri, mutfak personeli ve hiyerarşisi, personel kıyafetleri, mutfakta gıda güvenliği, basit hazırlama ve pişirme teknikleri, besinlerin saklanması ve depolanması vb. konuların öğretilmesi amaçlanmaktadır.
GMS 111 İŞ SALIĞI VE GÜVENLİĞİ (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
İş sağlığı ve güvenliğinin kapsamı, tarihsel gelişimi, bileşenleri, iş sağlığı ekibi, insan gücü, iş sağlığı etiği, duyarlı gruplar ile ülkeye özgü ve uluslararası öncelikleri içerir
DIL 101 İNGİLİZCE I (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Yabancı Dil I dersi kapsamında verilen İngilizce eğitimi, başlangıç düzeyinde ( beginner level) ve orta düzeyde ( elementary level) yeterli sayıda alıştırmayla hedeflenen dilbilgisi konuları uygulamaya dökülerek yürütülür. İşlenen dilbilgisi konularını pekiştirmek ve bu yapıları günlük dilde uygulamaya dökebilmek için diyaloglar kullanılır. Okuma parçaları ve kelime alıştırmalarıyla konular daha geniş bir çerçevede ele alınır ve öğrencilerin okuma, yazma becerileri ve kelime hazneleri geliştirilir. Online ve interaktif aktivite ve diyaloglarla öğrencilerin öğrendiklerini günlük yaşama uyarlaması sağlanır.
KRY 101 KARİYER PLANLAMA (1+0+0 Kredi:1 AKTS:2)
Kariyer kavramı, kariyer planlama ve aşamaları, Bireysel kariyer gelişimi, kariyer stratejisinin oluşturulması, Kariyer planlama modeli, ilgili öğretmenlik alanlarında kariyer seçenekleri, Özgeçmiş hazırlama ve özgeçmiş çeşitleri, CV formatı ve örnekleri, CV hazırlamada dikkat edilecek noktalar, Kendilerini tanıtan CV'leri için kapak yazıları, tanıtım mektupları, iş görüşmesi yöntem ve türleri, görüşmeye hazırlık ve görüşme aşamaları, Görüşmelerde karşılaşabilecek durumlarI, Soru tipleri, vücut dili-bedensel işaretler.
GMS 113 YEMEK FOTOĞRAFÇILIĞI VE STİLİSTLİĞİ (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Bu ders temel tasarım ilkeleri doğrultusunda kamera için tabak hazırlama ve tasarlama konuları ile yemek fotoğrafçılığına ilişkin temel bilgi ve becerileri kapsamaktadır.
GMS 115 DEPOLAMA VE SATIN ALMA (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Bu ders kapsamında menü planı, ürün kalitesi ve tedarik zinciri gibi gıdaların satın alınması aşamasında önemli rol oynayan faktörler, stok kontrolünün yapılması, siparişlerin belirlenmesi, fiyat araştırmasının yapılması, satın alma işleminin gerçekleştirilmesi gibi satın alma prosedürleri öğrencilere aktarılacaktır. Ayrıca gıdaların depolanması aşamasında gıda güvenliğinin önemi, gıda etiketleme ve etiket okuryazarlığı, kuru gıdaların, taze meyve ve sebzelerin depolanma yöntemleri, soğutma ve dondurma yöntemleri ile depolama, gıda atıklarının depolanması ve acil durumlar için gıda depolama konuları dersin içeriğini oluşturmaktadır.
GMS 117 TEMEL TASARIM (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Tasarımın temel kavram ve prensiplerine giriş. Tasarım problemlerini çözebilecek zihinsel ve el becerilerinin geliştirilmesi. İki ve üç boyutlu mekân kompozisyonlarının farklı ortamlarda yapılandırılıp ifade edilebilmesi için görsel değerlerin geliştirilmesi. Gastronomide uygulanabilecek tasarım yöntemleri
GMS 119 İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Bu ders ekonomi ve iş idaresi ile ilgili temel kavramlar, etik, sosyal sorumluluk, yönetimin fonksiyonları, pazarlama, insan kaynakları yönetimi, girişimcilik, üretim, motivasyon konularda öğrencileri gerekli bilgi ve becerileri kazandırmayı hedefleyen lisans düzeyinde bir derstir.
BİRİNCİ YIL/İkinci Yarıyıl
GMS 102 BESLENME İLKELERİ VE UYGULAMALARI (2+0+2 Kredi:3 AKTS:3)
Besin kimyasına giriş, su ve gıdalarda suyun önemi, karbonhidratlar, yağlar, gıda işlemede yağların kimyasal değişimi, aminoasitler, proteinler, vitaminler, mineraller, enzimler ve gıdalarda uygulamaları, organik asitler, fenolik bileşikler, doğal renk maddeleri, doğal lezzet ve aroma maddeleri, gıda katkı maddeleri, doğal toksik bileşikler, kontaminantlar
GMS 104 GIDA HAZIRLAMA VE PİŞİRİM TEKNİKLERİ (2+5+0 Kredi:4 AKTS:5)
Uluslararası doğrama şekilleri, lezzet verici otlar, baharatlar ve karışımlar, fond ve çeşitleri, soslar etler, sakatatlar, salatalar, pilavlar, mezeler, ulusal çorbalar, sebze yemekleri ile pişirme teknikleri ve uygulamaları bilgisi.
GMS 106 İÇECEK TEKNOLOJİSİ (3+0+0 Kredi:3 AKTS:3)
İçecek Endüstrisi ve Türkiye ve Dünyadaki Yapısı, Alkolsüz İçecekler, Çayın Tarihçesi, Türleri ve Üretim Aşamaları, Kahvenin Tarihi, Türleri ve Üretim Aşamaları, Gazlı İçeceklerin Özellikleri ve Üretim Aşamaları, Enerji İçecekleri ve Maden Suyu Özellikleri ve Üretim Aşamaları, Meyve Suyu Üretim Aşamaları, Alkollü İçecekler, Şarap Üretimi, Bira Üretimi, Viski ve Rakı Üretimi, Votka, Cin, Rum, Konyak, Tekila ve Likörler, Geleneksel Türk İçecekleri
GMS 108 YEMEK COĞRAFYASI (2+2+0 Kredi:3 AKTS:2)
Yemek coğrafyası ile ilgili temel kavramlar, farklı yörelere göre ve Türkiye’nin 7 bölgesine göre değişiklik gösteren tahıllar, baklagiller, sebzeler, meyveler ve bunlardan elde edilen yemekler, kara hayvanlarından elde edilen yemekler, su ürünlerine dayalı gıdalar, baharatlar
GMS 110 GIDA HİJYENİ VE SANİTASYON (2+2+0 Kredi:3 AKTS:3)
Gıda güvenliği ve temel kavramları, gıda güvenliğinin önemi, gıda güvenliğini etkileyen tehlikeler, gıda kaynaklı hastalıklar, gıda zehirlenmeleri ve bunlara yol açan etmenler, bu tarz durumlara meydan vermemek adına gerekli korunma teknikleri, satın alma ve işletmeye kabul kuralları, hazırlık, saklama ve servis kuralları, gıda muhafaza yöntemleri, mutfak alanında hijyen, personel hijyeni, yiyecek akış sürecinde hijyen, gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon yöntemleri, sanitasyon kuralları ve ekipmanlarının tanıtımı,
GMS 112 TURİZM İŞLETMECİLİĞİ (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Bu derste; Türkiye ekonomisinde turizmin yeri, turizm işletmeciliği üzerinde kavramlar ve uygulama üzerinde genel bilgiler yer almaktadır.
GMS 114 KAHVALTI VE BRUNCH UYGULAMALARI (2+2+0 Kredi:3 AKTS:3)
Türk kahvaltı kültürü, Dünya kahvaltı kültürü, ekmekler, çorbalar, kahvaltı içecekleri, kahvaltı salataları, kahvaltı mezeleri, sebze gratenler, yumurta yemekleri, kızartmalar, hamur işleri, brunch ve büfe uygulamaları
TRK 102 TÜRK DİLİ II (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Sözcükte Yapı (Kök, Gövde, Yapım ekleri, Çekim ekleri) Cümle Bilgisi (Cümlenin Öğeleri) Cümle Bilgisi (Cümle Çeşitleri) Anlatım Bozukluğu (Anlamsal Anlatım Bozuklukları) Anlatım Bozukluğu (Yapısal Anlatım Bozuklukları) Yazılı Anlatım Türleri: Şiir (Lirik, Epik, Pastoral, Didaktik, Dramatik, Satirik Şiir; Serbest ve Manzum Şiir) Yazılı Anlatım Türleri: Modern Edebi Türler (Roman, Öykü, Tiyatro, Deneme) Yazılı Anlatım Türleri: Bilgi Aktarımına Yönelik Türler (Makale, Fıkra/Köşe Yazısı, Eleştiri/Tenkit, Röportaj) Yazılı Anlatım Türleri: Gerçek Yaşamdan söz eden ve İletişime Yönelik Türler (Günlük / Günce, Anı/Hatıra, Gezi Yazısı, Mektup) Resmi Yazışmalar: (Dilekçe, Özgeçmiş, Rapor, Tutanak, İlan/Duyuru, Karar) Akademik Yazı Yazma ve Akademik Yazı Özellikleri (Yazma Süreci) Akademik Yazı Yazma ve Akademik Yazı Özellikleri (Akademik Metin Türleri: Makale, Bildiri, Tez, Rapor) Bilimsel Araştırma Yöntemi ve Basamakları (Ampirik Yaklaşım, Gözlemler, Sorular, Hipotezler,Deneyler, Analizler, Sonuçlar, Tekrar) Bilimsel Araştırmalarda Etik ve Araştırmanın Raporlaştırılması Süreci (Başlık, Yazarlar; Özet, Giriş, Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç ve Kaynakça Bölümleri
INK 102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ II (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna paralel olarak Türk toplumunu çağdaş ulus-devletler seviyesinde değerlendirip, ulus-devleti tanımlayan değerler sistemi içinde sui generis özellikler taşıyan Türk Devrimi tecrübesini (Kronolojik bir hatta: Türk emperyal geçmişinin klasik ve klasik sonrası, geç 18. yüzyıl ve 19. yüzyıl, 1908 Devrimi, 1914-1918, 1918-1922 ve 1923-60 kesitlerinin ele alınması), modern Türk ulus-devletinin, devlet ve toplumsal yeniden yapılanması çerçevesinde ele alınıp bütüncül olarak Türk siyasî ve toplumsal sisteminin değişmesinin aşamaları, Bu çeşitli seviyelerde ve çeşitli boyutlarıyla biçimlenen ve hayata geçirilen siyasî, toplumsal, ekonomik ve kültürel değişme olgusunun (transformation) iç ve dış siyasî olaylarının analizi, tüm aktörlerinin düşünce ve faaliyetlerinin analizi, Bu tarihsel süreçlerin (modern Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşu süreçleri) günümüz çağdaş Türk toplumunun ve siyasetinin problemlerinin çözümünde de referans ve karşılaştırma alanı
DIL 102 İNGİLİZCE II (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Sayılabilen ve sayılamayan kelimeler, would you like…? / I'd like… / Can I have…?yiyecekler, Geçmiş zaman: was/were olumlu, olumsuz ve soru hali, geçmiş zaman belirten kelimeler. comparative ve superlative sıfatlar
GMS 116 TABAK DİZAYNI VE SÜSLEME SANATI (3+0+0 Kredi:3 AKTS:2)
Geçmişten günümüze Mutfak Akımları / İleri kesim teknikleri, Tabak sunumuna giriş, Tabak sunumunun temel prensipleri: Renk, Şekil, Doku, Isı ve Tat Porsiyon Boyutu ve Miktarının Dengelenmesi Tabakta Yiyeceklerin Düzenlemesi Doğru Tabak Seçimi, Tabaklamada dekor aletlerinin kullanımı: Mükemmel Tabaklama için Gerekli Adımlar Görsel Düşünme Tat ve Lezzet Profili, Ana soslar ve ana sosların tabaklamada kullanım şekilleri, Süsleme ürünleri ve çektirme soslar: Taze Otlar, Çiçekler, Mikro Filizler Choux Hamuru, Tuile Yapımı, Dekor Hamur Kullanımı Çektirme Soslar, Glaze Soslar Tuzlu ve Hamur Ürünlerinde Sos Kullanımı Tatlı Sosları, Tabak sunumu sanatı: Klasik Tabaklama Modelleri Serbest Tabaklama Modelleri Landscape Model Sos Çekme: Çizgi Çekme, Daire ve Üçgen Oluşturma, Tatlı tabağı sunumları Deconstructed tatlı tabağı sunumları, Kahvaltı sunumları ve Bowl (kase) sunumları, Tabaklama ve tasarım atölyesi, Moleküler Gastronomi Fiziksel ve kimyasal reaksiyonlar: Katı ve Sıvı Yağlar, Kristalizasyon, Isı Tepkimesi, Asit ve Baz, Oksidasyon, Çektirmeler, Moleküler Gastronomi Fiziksel ve kimyasal reaksiyonlar: Katı ve Sıvı Yağlar, Kristalizasyon, Isı Tepkimesi, Asit ve Baz, Oksidasyon, Çektirmeler, Köpük, emülsiyon ve jeller: Köpük, Emülsiyon, Jel, Kollioidler ve Süspansiyon Jelatinleşme, Koagülasyon, Jelatin Türleri Agar Agar
GMS 118 GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ (3+0+0 Kredi:3 AKTS:2)
Gıdalarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalar, gıda muhafaza yöntemlerinin tanımı ve sınıflandırılması, pastörizasyon ve sterilizasyon uygulamaları, kurutma teknolojisi, gıdaların soğutulması ve soğukta muhafazası, gıdaların dondurulması ve donmuş muhafazası, ışınlama teknolojisi, kimyasal yöntemlerle gıdaların muhafazası, dumanlama (tütsüleme) teknolojisi, yenilebilir film kaplamaları, modifiye atmosfer paketleme tekniği, kontrollü atmosfer paketleme tekniği, vakum ambalajlama tekniği
GMS 120 TOPLUMSAL DUYARLILIK UYGULAMALARI (3+0+0 Kredi:3 AKTS:2)
Toplumsal katkı terimi, toplumsal sorun algısı, sivil toplum örgütleri, grupların oluşumu ve beyin fırtınası, sorun çözme yöntemleri, grup sunumları, sunumların değerlendirilmesi aşamalarıyla öğrencilerin toplumsal sorunlara çözüm bulabilmeleri hakkında bakış açısı kazanmaları sağlanacaktır.
GMS 122 YÖNETİMİN TEMEL İLKELERİ (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Yönetim kavramının temel ilkeleri, bu ilkelerin tarihsel süreçteki gelişimi ve küresel değişim çerçevesinde işletmelerdeki uygulamaların incelenmesi bu dersin kapsamları arasındadır.
GMS 124 TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Bu derste öğrenciler; yiyecek ve içecek hizmetlerinde sistem yaklaşımını, satın alma, depolama, üretim ve dağıtım konularında gıda hizmet operasyon sistemlerinin önemini açıklayabilecek ve gıda hizmet uygulamasını iyileştirebilecekler ve toplu beslenme kurumları için menü planlama, gıda ve içecek sistemlerinde yönetim becerilerini geliştirmek için gerekli olan donanımı kazanacaklardır. Ayrıca her türlü yiyecek-içecek hizmeti veren işletmelerin sınıflandırılması, işletmelerde yiyecek-içecek ile ilgili bölümlerin yönetimi ve organizasyonu, besinlerin ve hammaddelerin işletmelere kabulüyle ilgili önemli olan kurallar, depolama ve üretim şekilleri, yiyecek ve içecek servis yöntemlerini öğreneceklerdir.
GMS 126 PERSPEKTİF (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Dersin tanıtımı, içeriği, yöntemi Perspektif nedir ve niçin gereklidir, Perspektifin tarihsel gelişimi, Resim düzlemi, duruş noktası, bakış açısı, ufuk çizgisi, kaçış noktası, Perspektif çeşitleri, perspektif yöntemlerinin sınıflandırılması ve Artistik perspektif, Rönesans’tan günümüze sanat eserlerinde uygulanışının örneklerle anlatılması, Mekan dışı alanlarda perspektif ilkelerine göre yöntem ve tekniklerinin anlatılması, Gastronomi ve Mutfak Sanatlarında perspektif.
İKİNCİ YIL/Birinci Yarıyıl
GMS 201 MENÜ PLANLAMA (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Temel beslenme ilkeleri, menü tanımı ve özellikleri, menü çeşitleri, menü planlama ilkeleri ve planlamayı etkileyen faktörler, menü kartı tasarımı, yemeklerin kalorisini hesaplama, özel günler ve farklı gruplara yönelik menü planlama, örnek menüler, menü maliyeti hesaplama ve fiyatlandırma, menü geliştirme yöntemleri.
GMS 203 GASTRONOMİ TURİZMİ (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Bu ders; Dersin Hedefleri ve Turizme Genel Bir Giriş, Turizm endüstrisi kavramları ve özellikleri, Gastronomi turizmi kavramları, Turizm ve Gastronomi, Coğrafi işaretleme kavramı ve turizmin gelişmesindeki faydası, Gastronomi turizminde mutfak müzelerinin etkileri, Küreselleşen dünyada yerelleşmenin önemi ve gastronomi turizmine etkisi, Gastronomi festivalleri, Türkiye’deki gastronomi turizmi, Gastronomi turizmin seyahat programları hazırlama ve pazarlama, Sürdürülebilir gastronomi turizmi; konularını içermektedir.
GMS 205 YİYECEK İÇECEK SERVİSİ (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Bu derste öğrenciye, konuğu karşılama, uğurlama, yiyecek ve içeceklerin klasik ve modern usullerde servisini yapma yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
GMS 207 GIDA TEKNOLOJİSİ I (2+0+3 Kredi:3 AKTS:4)
Ders kapsamında et ve et ürünlerinin özellikleri ve insan beslenmesindeki yeri, kesim tekniği ve et ürünleri işleme teknolojisi, et muhafaza yöntemleri, tavuk eti ve su ürünleri işleme teknolojisi, süt ve süt ürünlerinin özellikleri ve insan beslenmesindeki yeri, içme sütü, yoğurt, peynir ve tereyağı, dondurma, süt tozu, peyniraltı suyu tozu, kefir gibi özel süt ürünleri üretim teknolojisi, yumurta, bal ve arıcılık ürünleri üretim teknolojisi hakkında bilgi verilmektedir.
GMS 209 PASTACILIK I (2+5+0 Kredi:4 AKTS:6)
Derse giriş, pastacılık ekipmanlarının tanıtımı ve kullanımı, Temel kurabiye hamuru, tuzlu kurabiyeler, tatlı kurabiyeler, Kek ve sponge yapımı, Cupcake ve muffin yapımı, cupcake süsleme teknikleri, Tart, crumble, pasteis de nata ve pie yapımı, Krep, waffle, pancake, fondü yapımı, Sütlü tatlılar, Şerbetli tatlılar, Sıcak servis edilen tatlılar, Klasik Türk tatlıları (baklava, kadayıf vd.), Mersin tatlıları (cezerye, kerebiç vd.), Yöresel tatlılar, Kavanoz/ cup tatlıları
GMS 211 TEMEL SANAT BİLGİSİ (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Belirli bir kültür birikimi içerisinde öğrencilerine belli bir bakış açısıyla sanat görüşü kazandırmaktır. Sanatın tanımı, sanatın alanları, tarih öncesinde sanat. Sanat ve sanat tarihi ile ilgili temel kavramlar bilgisi verilir. Resim, heykel ve mimarlık örneklerinin üslup, form ve estetik özellikleri kronolojik sırayla görseller eşliğinde ele alınır.
GMS 213 TÜRK MUTFAĞI (2+5+0 Kredi:4 AKTS:6)
Türk mutfağından çorbalar, Türk mutfağından ara sıcaklar & ara soğuklar, Türk mutfağından ana yemekler, Türk mutfağında tatlılar, Osmanlı mutfağından örnekler, Osmanlı saray mutfağından örnekler, Akdeniz Bölge mutfağı, Güneydoğu Anadolu Bölge mutfağı, Marmara Bölge mutfağı, Karadeniz Bölge mutfağı, Doğu Anadolu Bölge mutfağı, İç Anadolu Bölge mutfağı, Ege Bölge mutfağı
DIL 201 MESLEKİ İNGİLİZCE I (3+0+0 Kredi:3 AKTS:2)
Mesleki terminoloji, mutfakla ilgili kavram ve beceriler, mutfağın tarihsel gelişimi, dünya mutfakları, mutfakta kullanılan araç-gereçler, mutfak personeli gibi konularda İngilizce ifade becerisi kazandırma
GMS 231 KÜTLE VE ENERJİ DENKLİKLERİ (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Boyutlar ve birimler. Kimyasal reaksiyon içeren, içermeyen işlemlerde kütle denklikleri. Gazlar ve buharlar, doygunluk ve nem. Enerji denklikleri, fiziksel ve kimyasal ısı etkileri, buhar tablolarının kullanımı. Isı ve kütlenin birlikte aktarımı.
GMS 215 GASTRONOMİDE ÜRÜN GELİŞTİRME (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Yeni ürün geliştirmede amacın ortaya konması, ürün geliştirmede izlenecek yöntemleri incelemesi, yeni ürünün duyusal analizinin değerlendirilmesi ve yorumlanması
GMS 217 MUTFAK TEKNOLOJİLERİ (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Gastronomi alanında yapılan geleneksel uygulamaların ve kullanılan yöntemlerin teknolojiyi kullanarak yeniden şekillendirilme metotları, mutfakta kullanılan teknolojik aletler, cihazlar, ekipmanlar ve mutfak üniteleri, akıllı mutfaklar
GMS 219 FİNANSAL YÖNETİM (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Paranın zaman değeri, başabaş noktası ve kaldıraç, finansman kaynağı, çalışma sermayesi yönetimi, risk ve getiri
GMS 221 ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Örgüt içersinde bireysel davranışı etkileyen çalışanları verimliliğini etkileyen tüm faktörler ve dinamikler bu ders kapsamında ele alınacaktır.
GMS 223 FİZİKSEL AKTİVİTE VE EGZERSİZ (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Sağlığın tanımı ve temel sağlık, Fiziksel aktivite, egzersiz, ve spor, Fiziksel aktivite, İnaktivite, Fiziksel uygunluk, Fiziksel uygunluğun değerlendirilmesi, egzersiz eğitimi prensipleri, Egzersiz eğitimi yöntemleri. Egzersiz öncesi değerlendirme, Egzersiz tipleri, Egzersiz öncesi ve sonrası menüler
GMS 225 SPORCU BESLENMESİ (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Temel Beslenme İlkeleri, Beslenmenin tanımı ve önemi, Yeterli ve dengeli beslenmek için gerekli olan besin öğeleri, Vücut çalışmasındaki etkinlikleri ve sportif beslenmedeki önemi; Besinler, Besin grupları, Karbonhidratlar, Yağlar, Proteinler, Mineraller, Vitaminler, Suyun organizmadaki görevler, Fiziksel performansa etkiler, Yarış öncesi, Yarış arası, Yarış sonrası beslenme ilkeleri; Sporcu Beslenmesinin Önemi-Sorunlar ve Çözüm Yolları; Vücutta Enerji Oluşumu ve Harcanması; Sporcu Enerji Gereksinimi; Sporcu Yarışma Sonrası Beslenme Özellikleri; Sporcu Ağırlık Kontrolü.
GMS 227 ÖZEL EĞİTİM (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Özel eğitimin tanımı, özel eğitimle ilgili temel ilkeler, engelliliği oluşturan nedenler, erken tanı ve tedavinin önemi, engele bakışla ilgili tarihsel yaklaşım, ülkemizde özel eğitimin durumu, bu amaçla kurulmuş kurum ve kuruluşlar, özel eğitimli çocuklarda beslenme
GMS 229 ESTETİK (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Estetik ‘’güzel’’uğruna düşünme, onun ne olduğunu açıklama ve söz konusu güzel değerlerini düşündürme, analiz etme hedeflenir.
İKİNCİ YIL/İkinci Yarıyıl
DIL 202 MESLEKİ İNGİLİZCE II (3+0+0 Kredi:3 AKTS:2)
Beslenme, gıdalar ve özellikleri, hijyen ve sanitasyon, menü, yiyecek hazırlama ve pişirme teknikleri, alkollü ve alkolsüz içecekler, servis teknikleri gibi konularda İngilizce ifade becerisi kazandırma
GMS 202 MALİYET MUHASEBESİ (2+2+0 Kredi:3 AKTS:3)
Bu ders maliyet muhasebesine giriş düzeyindedir. Muhasebe uygulaması karmaşıktır ve birbiriyle ilişkili çok sayıda kavramın eş zamanlı uygulamasını içerir. Etkili bir öğrenme için kavramlar birbirlerinden ayrılarak mantıksal bir sıra ile sunulmaktadır. Muhasebe kavramlarının işletme pratiklerine uygulanması, eğitim sürecinin başlangıç noktası olmaktan çok sonucu olmalıdır.
GMS 210 PASTACILIK II (2+5+0 Kredi:4 AKTS:6)
Mereng, pavlova ve makaron yapımı, Dünya tatlıları (choux hamuru ile ekler, profiterol, paris-brest vd. yapımı), Dünya tatlıları (san sebastian cheesecake, new york cheesecake, japon cheesecake vd. cheesecake yapımı), Dünya tatlıları (tiramisu, trileçe, creme brulle, caramel cream, churros, opera cake, brownie vd.), Tatlı büfesi için örnek tatlılar ve sunumları, Alakart tatlıları, tatlı sunumu ve tabaklama, Dondurma, sorbe yapım teknikleri, Pandispanya yapımı, klasik pasta yapım teknikleri; ganajlar, pastacı kreması, butter cream, sosların yapımı, Temel pasta yapımı, sıvama, basit dekorlama, Mayalı hamurlar (poğaça, açma, tahinli çörek vd.), Temel ekmek yapımı, işleme katlama teknikleri, Ciabatta, pretzel, focaccia, baget dünya ekmekleri üretimi, Grissini, galeta, flat bread yapımı.
GMS 204 DÜNYA MUTFAĞI I (2+5+0 Kredi:4 AKTS:6)
Fransız mutfağından örnek uygulamalar, İtalyan mutfağından örnek uygulamalar, İspanya mutfağından örnek uygulamalar, İngiltere mutfağından örnek uygulamalar, Ortadoğu mutfağından örnek uygulamalar, Levanten mutfağından örnek uygulamalar, Amerika mutfağından örnek uygulamalar, Meksika mutfağından örnek uygulamalar, Kanada mutfağından örnek uygulamalar
GMS 208 GIDA TEKNOLOJİSİ II (2+0+3 Kredi:3 AKTS:4)
Ders kapsamında tahıl ve buğdayın fiziksel ve kimyasal özellikleri ile depo atmosfer şartları, buğdayın tavlanması, paçal oluşumu gibi un değirmenciliğinde bilinmesi gereken temel kavramlar, makarna, bulgur gibi sert buğday ürünlerinin, bisküvi, kraker, nişaşta, glikoz gibi yumuşak buğday ürünlerinin ve kahvaltılık tahılların üretim teknolojileri, Meyve ve sebzelerin bileşimi, meyve suyu, konserve ve salça üretim teknolojileri, yağların kimyasal yapısı, ticari yağların kaynakları ve sınıflandırılması, ham yağın rafinasyonu, çeşitli yağlar ve margarin üretim teknolojleri, sıvı yağların katı hale getirilmesinde kullanılan interesterifikasyon ve hidrojenasyon gibi yağ modifikasyon yöntemleri, yağlarda meydana gelen hidrolitik ve oksidatif bozulmalar ve kontrol önlemleri hakkında bilgi verilmektedir.
GMS 206 GASTRONOMİ SOSYOLOJİSİ (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Yeme-içme pratiğinin sosyokültürel boyutu üzerinde yoğunlaşan sosyoloji sahasının incelenmesi, ülkemizde var olan yemek sosyolojisi, yabancı mutfakların soframıza ve tüketimimize etkisi ve benzeri çalışmaların incelenmesi, Mutfak Kültürü, Kültürel simge olarak yemek, dinlere göre yeme-içme alışkanlıkları, güç ve otoriteye bağlı yeme-içme alışkanlıkları, Yemek ve kültür, Türk kültüründe yemek.
GMS 212 YAZ STAJI (0+0+0 Kredi:0 AKTS:2)
Uygulama yapılan işletmede alan ile ilgili pratik bilgi edinme.
GMS 220 TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Tüketici kavramı, tüketici davranışı, etkileyen faktörler, satın alma süreci, satın alma karar tipleri
GMS 222 BESLENME DESTEK SİSTEMLERİ (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Beslenme durumunun saptanması, malnütrisyon tanımı ve önemi, Beslenme destek yöntemleri, Hastalıklara özel beslenme destek sistemleri, çocuklarda beslenme destek sistemleri
GMS 224 BAĞIMLILIK PSİKOLOJİSİ (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Bu ders kötüye kullanılan çeşitli maddelerin beyni nasıl etkiledikleri, bu maddelerin davranışsal etkilerini ve tedaviyle ilgili yaklaşımlar hakkındaki temel bilgileri kapsamaktadır.
GMS 226 MAKET YAPIM TEKNİKLERİ (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Mimari tasarımda maketin yeri ve önemi, Maket ve maket yapımına yönelik temel kavramlar, Maket yapımında kullanılan malzemeler, Maket yapım süreci
GMS 214 SOKAK LEZZETLERİ (3+0+0 Kredi:3 AKTS:3)
Sokak yemeğinin tanımı, sokak yemeklerinin ortaya çıkış şekilleri, farklı mutfak kültürlerinde sokak yemekleri, Türkiye'den ve dünyadan sokak yemekleri örnekleri
GMS 216 FİNANSAL ANALİZ (3+0+0 Kredi:3 AKTS:3)
Mali tablolara ilişkin genel bilgilerin sunulması, temel mali tablolar; bilanço ve gelir tablosunun incelenmesi bilançonun analizi, ek mali tablolar, mali analiz teknikleri ile bu tekniklerin temel mali tablolara uygulanması, rasyo ve mali tablo analizlerinin yapılması.
GMS 218 EKMEKÇİLİK (3+0+0 Kredi:3 AKTS:3)
Bu dersin amacı; un çeşitleri, maya, hamur ve ekmek çeşitleri hakkında gerekli teorik ve teknik bilgiyi sağlamaktır. Ders kapsamında un çeşitleri tanıtılıp, onlara göre ekmek yapımı teknikleri, ekmek yapımında kullanılan malzemeler, doğru ekipman ve hamur tekniklerinin öğrenilmesi, değişik yöre/ülke mutfaklarındaki ekmeklerin yapılması işlenmektedir.
ÜÇÜNCÜ YIL/Birinci Yarıyıl
GMS 301 GASTRONOMİ TRENDLERİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK (3+0+0 Kredi:3 AKTS:3)
Slow food, fast food, moleküler gastronomi, füzyon mutfak, organik tarım, vegan/ vejetaryen beslenme, raw food, yeşil restoran, fonksiyonel gıdalar, yenilebilir böcekler, dikey tarım, azami şeffaflık, hücresel tarım, hiper yerel tedarik, silikon vadisi yemekleri, üç boyutlu yazılmış yemekler, nörogastronomi, surf& turf, temalı restoranlar, yaşayan mutfaklar, siyah yiyecekler vd. gastronomi trendleri işlenecektir.
GMS 303 GIDA MEVZUATI (3+0+0 Kredi:3 AKTS:3)
Gıda Güvenliği Kavramı, Türk Gıda Mevzuatı ve Denetimi, Gıda Kalite Kavramı, Ulusal ve Uluslararası Gıda Standratları ve Kontrol Kriterleri, Gıda Kaynaklı Hastalıklar ve Gıda Güvenliğinde Riskler, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri konularını bilir.
GMS 305 DÜNYA MUTFAĞI II (2+5+0 Kredi:4 AKTS:6)
Kore, Çin, Japon, Hint, Balkan, Afrika, Rus, Kuzey Avrupa, Doğu Avrupa, Batı Asya mutfakları uygulamalı şekilde işlenecektir.
GMS 307 DUYUSAL DEĞERLENDİRME (2+0+2 Kredi:3 AKTS:3)
Gıdaların duyusal özelliklerinin kontrolünde kullanılan duyusal teknikler verilmekte ve duyusal panel çalışması uygulanmaktadır. Ayrıca aroma molekülleri ve mutfak uygulamalarının arkasında yatan kimyasal tepkimelerin aroma moleküllerine etkisi anlatılmaktadır. Tüketici tercihlerinde duyusal faktörlerin etkisi tartışılmaktadır.
GMS 309 HALKLA İLİŞKİLER (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Halkla ilişkiler tanımı ve Kapsamı, insan faktörleri, öğeleri, önemi ve hedef kitleler, halkla ilişkilerin reklam ve programda ayırımı ve ortak yönleri, kurumsal reklamcılık ve önemi, kişisel ilişkiler, sosyal yapı içerisinde insan, haberleşme kültür ve çevre, dört adım ilkesi ve halkla ilişkiler çalışmalarında izlenecek yol, halkla ilişkilerde dikkate alınacak ilkeler konuları işlenmektedir.
GMS 311 ARTİSTİK PASTACILIK I (2+5+0 Kredi:4 AKTS:6)
Artistik pastacılık ekipman tanıtım ve kullanımları, pandispanya, pastacı kreması, ganaj yapımı; pasta sıvama, kaplama teknikleri ve naked cake tasarımı, şeker hamuru yapımı, şeker hamuru işleme teknikleri, şeker hamurundan pasta kaplama ve süsleme teknikleri, şeker hamurundan figür yapım teknikleri ve örnekleri (hayvan figürü, çiçek yapımı, basit yüz modelleme), 2-3 katlı şeker hamuru kaplı pasta yapımı, safari temalı pasta yapımı, şeker hamuruyla mermer tekniği, doğum günü ve düğün konseptli pasta yapımı, şeker hamurundan insan figürü yapımı, yüz boyama teknikleri, yaratıcı pasta tasarımları uygulaması yapılmaktadır.
GMS 313 E-PAZARLAMA (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Elektronik ticaretin gelişimini ve özellikleri, konuyla ilgili önemli kavramlar, e ticaretin işletmeler, kuruluşlar ve tüketiciler üzerindeki etkileri, pazarlama alanında sunmakta olduğu fırsatlar, elektronik ortamda pazarlama stratejileri ve elektronik ticaret yapmak isteyen firmalara, işyerlerine bu işe girmeden önce ve sonra dikkate almaları gereken konular işlenmektedir.
GMS 315 YÖRESEL MUTFAKLAR (3+0+0 Kredi:3 AKTS:3)
Mersin yöresi başta olmak üzere ülkemizdeki yörelere ait yemekler, mutfak kültürleri, örf ve adetleri, özel gün yemekleri, yörelerdeki sofra adabı ve yemek yeme kültürleri, geçmişten günümüze kullanmış oldukları mutfak ekipmanları ve pişirme teknikleri konuları işlenecektir.
GMS 317 KURUMSAL YÖNETİM (3+0+0 Kredi:3 AKTS:3)
Kurumsal yönetim tarihi, gelişimi ve ilkeleri ile dünyada ve Türkiye’deki en güncel uygulamalar konusunda öğrenciler bilgilendirilmektir. Kurumsal yönetim, işletmelerin kaynaklarını en etkin şekilde yönetebilmesi, uluslararası yatırımların çekilebilmesi ve kuruluşların rekabet güçlerinin artması açısından kritik öneme sahip bir alandır; dünyadan ve Türkiye’den kurumsal yönetim uygulamalarını içeren örneklerle pekiştirilecek olan derste, şirket sermayedarları, yönetim kurulu ve şirket yönetimi arasındaki ilişkiler ve ilgili tüm sosyal paydaşlar kurumsal yönetimin temel bileşenleri olarak anlatılacaktır.
GMS 319 ÇİKOLATA VE ŞEKERLEME (3+0+0 Kredi:3 AKTS:3)
Kakao ve çikolata tarihi, kökler, coğrafyası, üretimi; çikolata çeşitleri ve kullanım alanları, çikolata temperleme yöntem ve dereceleri, çikolata dekorları, çikolata yapımı, dolgulu çikolata yapımı, renkli çikolata yapımları, aromalı çikolata üretimi; şekerleme çeşitleri ve şekerleme üretim şekilleri işlenecektir.
GMS 321 YATIRIM PROJELERİ ANALİZİ (3+0+0 Kredi:3 AKTS:3)
Yatırım, sermaye, proje kavramları; ekonomik sistemler ve planlama, yatırım proje sistem yaklaşımı, yatırım projelerinin hazırlanması, tüketici analizi, rekabet analizi, talep tahmini ve pazarlama planı, teknoloji seçimi, üretim kapasitesi ve işgücü, kuruluş yeri ve uygulama planı, finansal analiz, ticari analiz, duyarlılık analizi ve ulusal analiz konuları işlenecektir.
GMS 323 FRANSIZCA I (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Tanışma, kendini tanıtma, hisler ve duygular, günler, mevsimler, aylar, sayılar, renkler gibi temel Fransızca bilgileri işlenmektedir.
GMS 325 İTALYANCA I (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Tanışma, kendini tanıtma, hisler ve duygular, günler, mevsimler, aylar, sayılar, renkler gibi temel Fransızca bilgileri işlenmektedir.
GMS 327 RUSÇA I (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Tanışma, kendini tanıtma, hisler ve duygular, günler, mevsimler, aylar, sayılar, renkler gibi temel Fransızca bilgileri işlenmektedir.
GMS 329 İSPANYOLCA I (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Tanışma, kendini tanıtma, hisler ve duygular, günler, mevsimler, aylar, sayılar, renkler gibi temel Fransızca bilgileri işlenmektedir.
GMS 331 E-TİCARET (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
E- ticaretin tanımı, gelişimi, pazarlaması, güvenlik sorunları, güvenlik ihtiyaçları; e- ticarette yasal konular, uluslararası kurallar, müşteri hizmetleri beklentisi; ticaret noktaları konuları işlenmektedir.
GMS 333 PROTOKOL VE SOSYAL DAVRANIŞLAR (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Protokol ve sosyal davranış kuralları, protokolün temel ilkeleri, protokol türleri ve sıradüzenleri, iş yerinde protokol kuralları ve iş görüşmesi (mülakat), karşılama ve uğurlama, protokol yazıları, davet ve ziyaret protokolü, toplantılarda uygulanması gereken protokol kuralları, protokolde giyim kuralları, telefonda uyulması gereken protokol kuralları konuları işlenecektir.
GMS 335 ERGONOMİK RESTORAN TASARIMI (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Mutfak tasarım kuralları, mutfak ekipmanları, mutfak mobilya düzeni, örnek mutfak tasarımları işlenmektedir.
ÜÇÜNCÜ YIL/İkinci Yarıyıl
GMS 302 FÜZYON MUTFAĞI (2+5+0 Kredi:4 AKTS:6)
Füzyon mutfak nedir, füzyon mutfak uygulamaları nelerdir; bölgelere, ülkelere, kıtalara göre füzyon mutfak örnekleri, gastronomi trendleri ile füzyon mutfak uygulamalarının birlikte işleyişleri konuları uygulama şeklinde işlenecektir.
GMS 304 KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ BESLENME (2+3+0 Kredi:3 AKTS:3)
Vejeteryan, vegan, diyabetik, glutensiz, sporcu, gebelik dönemi, emzikli ve bebeklik dönemi beslenme; yaşlı beslenmesi, akdeniz, dukan, ketojenik diyet; sağlıklı beslenme konuları işlenecektir.
GMS 306 GİRİŞİMCİLİK (3+0+0 Kredi:3 AKTS:3)
Girişimcilik kavramı, iş planı geliştirme, KOBİ'ler için pazarlama ve finansman, kalite uygulamaları, KOBİ'lerde insan kaynakları yönetimi.
GMS 312 ARTİSTİK PASTACILIK II (2+5+0 Kredi:4 AKTS:6)
Şeker hamuru ile konsept kurabiye yapımı, şeker hamuru ile konsept cupcake yapımı, çikolata dekorlu pasta yapımı, pasta boyama teknikleri, bento cake yapımı, airbrush tekniği ile pasta yapımı, crackleur tekniği (çatlatma) ile pasta yapımı, yenilebilir kağıt ile çiçek yapımı, yenilebilir kağıt ile çiçek yapımı, sugar sheet tekniği, yaratıcı pasta tasarımı uygulamaları yapılmaktadır.
GMS 308 BANKET VE ORGANİZASYON (3+0+0 Kredi:3 AKTS:3)
Yiyecek içecek hizmet sektörü ve yiyecek içecek işletmelerinde yönetim fonksiyonları, yiyecek içecek işletmelerinin kapsamı ve önemi, ziyafet organizasyonun amacı, kapsamı ve yönetimi, ziyafet organizasyonun planlanması ve akış düzeni, otel işletmelerindeki ziyafet faaliyetlerinin yönetimi organizasyon, otel işletmelerindeki ziyafet faaliyetlerinin denetim fonksiyonu, büfe-kokteyl ve toplantı organizasyonu yönetim ve denetim fonksiyonları, ziyafet organizasyonlarında yiyecek üretim sürecinin kontrolü işgücü planlaması-maliyet ve satışların analizi, otel ve yiyecek içecek işletmelerinde pazarlama ve ziyafet bütçesi, yiyecek içecek işletmelerinde ziyafet dekorasyon ve düzen uygulamaları, yiyecek içecek işletmeleri ziyafet yönetiminde koordinasyon, örnek organizasyon ve banget planlaması konuları işlenmektedir.
GMS 310 GASTRONOMİ 4.0 (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Gastronomide yenilikçi yaklaşımlar, kullanılan yeni teknolojiler, yeni yöntemler, elektronik menüler, robot personeller, akıllı mutfaklar, akıllı barlar, akıllı mutfak ekipmanları
GMS 314 AROMATİK BİTKİLER VE BAHARAT TEKNOLOJİSİ (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Aromatik bitkiler ve mutfakta kullanım alanları, taze ve kuru baharatların kullanımı, aroma uyumları ve uyumsuzlukları konuları işlenecektir.
GMS 316 MOLEKÜLER GASTRONOMİ (3+0+0 Kredi:3 AKTS:3)
Moleküler gastronomi nedir, moleküler gastronominin oluşum süreci, kullanılan ekipmanlar ve kullanım şekilleri, kullanılan malzemeler, emülsifikasyon, jelatinasyon, sifon kullanımı, küre formuna getirme, buz oluşumu, köpük oluşumu, moleküler ürünleri saklama yöntemleri, moleküler malzeme kullanmadan ürünleri moleküler forma getirme konuları işlenmektedir.
GMS 318 UYGULAMALI İSTATİSTİK (3+0+0 Kredi:3 AKTS:3)
Derslerde tanımsal istatistik ölçüler, örnekleme teorisi, anakütle parametrelerinin tahmini ve test edilmesi, regresyon korelasyon analizi ve temel zaman serileri analizi konuları işlenecektir. Sınıfta R uygulamalı örnekler incelenecektir.
GMS 320 HAZIR YEMEKÇİLİK VE CATERİNG HİZMETLERİ (3+0+0 Kredi:3 AKTS:3)
Hazır yemek sistemi ve çeşitleri. pişirme teknikleri ve hazır yemek sektörü ile olan ilişkileri, hazır yemek sektöründe mönü ve mönü planlama, hazır yemek sektöründe mutfak planlama mutfağın operasyonel organizasyonu, hazır yemek sektöründe gıda güvenliği ve gıda zehirlenmeleri, hazır yemek sektöründe yemek şartnamesi hazırlama ve şartnameye fiyat teklifi sunma, hazır yemek sektörü için yasal zorunluluklar konuları işlenecektir.
GMS 322 BUTİK PASTACILIK (3+0+0 Kredi:3 AKTS:3)
Temel pastacılık dersinde verilen eğitime ek olarak, pasta ve diğer hamur işleri, pandispanya ve diğer pasta tabanı hamurları, pasta kaplama, şeker hamuru yapımı ve renklendirme ve süsleme ile modelleme ve figür yapma tekniklerini kullanmak suretiyle butik pastacılık konuları işlenecektir.
GMS 324 FRANSIZCA II (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Okul gereçleri, mutfak gereçleri, sebze/ et gibi gıda maddeleri, mutfaktaki temel terimler işlenmektedir.
GMS 326 İTALYANCA II (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Okul gereçleri, mutfak gereçleri, sebze/ et gibi gıda maddeleri, mutfaktaki temel terimler işlenmektedir.
GMS 328 RUSÇA II (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Okul gereçleri, mutfak gereçleri, sebze/ et gibi gıda maddeleri, mutfaktaki temel terimler işlenmektedir.
GMS 330 İSPANYOLCA II (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Okul gereçleri, mutfak gereçleri, sebze/ et gibi gıda maddeleri, mutfaktaki temel terimler işlenmektedir.
GMS 332 ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Global iş dünyasında işletmelerin uluslararsılaşması, uluslararası işletmeciliğin ulusal işletmecilikten farkı, uluslararası çevre koşullarının işletmeleri ve pazara giriş yöntemlerini nasıl etkilediği, uluslararası yönetim ve yönetici görevlendirme yaklaşımları kuramsal ve uygulama örnekleri çerçevesinde ele alınacaktır.
GMS 334 ANNE VE ÇOCUK BESLENMESİ (2+0+0 Kredi:2 AKTS:2)
Anne-çocuk beslenmesinin önemi, gebelikte beslenme, emziklilik ve emziklilikte beslenme, yaş bebek beslenmesi, beslenme ve mental gelişim, bebek, çocuk ve adölesanlarda büyüme ve gelişmenin takibi, prematüre bebek beslenmesi, okul öncesi ve okul dönemi beslenmesi, adölesan beslenmesi konuları işlenmektedir.
DÖRDÜNCÜ YIL/Birinci Yarıyıl
GMS 401 SOĞUK MUTFAK UYGULAMALARI (0+8+0 Kredi:3 AKTS:6)
Soğuk mutfak uygulamaları kapsamında sektör stajı yapılmaktadır.
GMS 403 SICAK MUTFAK UYGULAMALARI (0+8+0 Kredi:3 AKTS:6)
Sıcak mutfak uygulamaları kapsamında sektör stajı yapılmaktadır.
GMS 405 A LA CARTE MUTFAK UYGULAMALARI (0+8+0 Kredi:3 AKTS:6)
A la carte mutfak uygulamaları kapsamında sektör stajı yapılmaktadır.
GMS 407 PASTACILIK UYGULAMALARI (0+8+0 Kredi:3 AKTS:6)
Pastacılık alanında sektör stajı yapılmaktadır.
GMS 409 KAHVALTI VE BRUNCH UYGULAMALARI (0+8+0 Kredi:3 AKTS:6)
Kahvaltı ve brunch kapsamında sektör stajı yapılmaktadır.
DÖRDÜNCÜ YIL/İkinci Yarıyıl
GMS 402 MESLEKİ UYGULAMA DERSİ (0+8+0 Kredi:3 AKTS:6)
Yiyecek-içecek işletmesinde sektör stajı yapılmaktadır.